Bulharská vína aneb které odrůdy byste měli ochutnat?
Milovníci vína jistě ví, že bulharská vína se pomalu, ale jistě dostávají do popředí na trhu. A není divu. Tato vína jsou ceněna pro jejich vůni i chuť, což je u každého alkoholického nápoje klíčové. Pokud jste ještě tento druh vína neochutnali, měli byste to rychle napravit. Rádi vám poradíme, jaká jsou nejoblíbenější bulharská vína.
Viognier jako výzva pro vinaře
Milovníci Viognieru zbožňují plné, květinové a vyzrálé vlastnosti, díky nimž je tato odrůda tak výrazná. Očekávejte parfémované tóny broskví, meruněk a jablečného květu. Vzhledem k tomu, že Viognier potřebuje spoustu tepla, aby mohl plně dozrát a rozvíjet se, představuje rovnováha mezi jemnou květinovou kvalitou, bohatou strukturou a vysokou úrovní alkoholu opravdovou výzvu pro vinaře.
Cabernet Franc a kombinace s pokrmy
Díky vysoké kyselině, pevné struktuře, skromným taninům a zemským příchutím je Cabernet Franc vhodný pro podávání k opravdu nejrůznějším pokrmům. Hodí se tedy jak k masu, k sýrům, k zelenině, luštěninám či houbám. Jednoduše řečeno, můžete jej podávat prakticky ke všemu. Cabernet Franc je perfektní letní víno například i ke grilování, bez ohledu na to, co budete zrovna připravovat.
Mavrud a jeho pěstování
Mavrud je bezesporu nejoblíbenější a nejlepší bulharskou odrůdou. Samotné hrozny jsou malé a kulaté se silnou a houževnatou slupkou. Mavrud je odrůda s pozdním zráním - hrozny dozrávají kolem poloviny října v oblasti Plovdivu - a nejsou odolné vůči nízkým teplotám. Proto se Mavrudu nejlépe daří v teplejších částech Bulharska. Nejvyšší koncentrace vinic Mavrud je v jeho rodišti - Plovdivské oblasti a také v některých oblastech v okolí Pazardžiku, Staré Zagory a Pomorie.
Ať už červené, nebo bílé - bulharské víno vás nikdy nezklame.